top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverArne Verbanck

Het belang van een goede loopschoen, 6 weetjes!


Atleet Ruben Houthoofdt met zijn Asics Gel Nimbus 25


Een goede loopschoen speelt een cruciale rol bij langeafstandslopen, dit om verschillende redenen. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom het hebben van de juiste hardloopschoen belangrijk is bij duurlopen:

  1. Comfort en pasvorm: Duurlopen leggen veel druk op de voeten en gewrichten. Een goed passende hardloopschoen biedt comfort en vermindert het risico op ongemak, blaren en pijn tijdens het hardlopen. De schoen moet voldoende demping en ondersteuning hebben, zich vormen naar de vorm van je voet en een goede pasvorm bieden.

  2. Blessurepreventie: Duursporten kan leiden tot verschillende blessures, zoals ontstekingen thv het scheenbeen, hielspoor, stressfracturen en peesontstekingen. De juiste hardloopschoen kan deze blessures helpen voorkomen door voldoende ondersteuning, stabiliteit en demping te bieden. Een correcte schoen moet schokken effectief absorberen om de impact op je gewrichten en spieren te verminderen. Hierdoor zal het risico op overbelastingsblessures afnemen.

  3. Pronatiecontrole: Pronatie verwijst naar de natuurlijke naar binnen rollende beweging van de voet tijdens het hardlopen. Deze pronatie is verantwoordelijk voor een goede schokbreking. Overpronatie (overmatig naar binnen rollen) of onderpronatie (onvoldoende naar binnen rollen) kunnen leiden tot biomechanische onevenwichtigheden en het risico op blessures vergroten. Een goede hardloopschoen is ontworpen om deze pronatieproblematiek aan te pakken en de nodige ondersteuning en stabiliteit te bieden om een ​​juiste uitlijning te behouden.

  4. Demping en schokabsorptie: Duurlopen zorgt voor repetitieve schokkrachten op het lichaam, wat belastend kan zijn voor je voeten, enkels, knieën en heupen. Een hardloopschoen met voldoende demping en schokabsorptie kan helpen de impact van elke stap te verminderen, waardoor je gewrichten en spieren worden beschermd tegen overmatige stress. Het biedt een comfortabelere hardloopervaring en vermindert vermoeidheid.

  5. Duurzaamheid: Langeafstandslopers leggen een aanzienlijk aantal kilometers af op hun schoenen. Een goede hardloopschoen is gemaakt van hoogwaardige materialen die duurzaam zijn en bestand zijn tegen de eisen van langeafstandslopen. Het moet zijn structurele integriteit in de loop van de tijd behouden én een consistente ondersteuning en demping bieden gedurende de levensduur.

  6. Prestatieverbetering: De juiste hardloopschoen kan je hardloopprestaties verbeteren. Het kan je loopefficiëntie verbeteren, waardoor je energie kunt besparen en een meer consistente snelheid kunt behouden. Bovendien kan een goed passende schoen met de juiste ondersteuning je vertrouwen geven in je pas, zodat je je kunt concentreren op je houding en techniek.

Bij de zoektocht naar een goede loopschoen, is het raadzaam rekening te houden met factoren zoals uw voettype, looppatroon, dempingsniveau, stabiliteitskenmerken en het terrein waarop u gaat hardlopen. Je laten adviseren door een podoloog kan je helpen de beste schoen voor jouw specifieke behoeften te vinden.


Take home message:

Belangrijk om te onthouden is dat ieders voeten uniek zijn. Het is dus belangrijk om een ​​schoen te vinden die past bij jouw individuele biomechanica en voorkeuren. Investeren in een goed paar hardloopschoenen is een investering die zeker de moeite waard is. Een kwalitatieve schoen kan aanzienlijk bijdragen aan je comfort, prestaties en blessurepreventie.


©Podoloog Arne Verbanck

223 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Podologische zolen vs orthopedische zolen?

Een podologische zool en een orthopedische zool zijn beide ontworpen om de voet en het looppatroon te ondersteunen en eventuele afwijkingen te corrigeren. Hoewel ze vergelijkbare doelen hebben, zijn e

Comments


bottom of page