top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverArne Verbanck

Podologische zolen vs orthopedische zolen?

Een podologische zool en een orthopedische zool zijn beide ontworpen om de voet en het looppatroon te ondersteunen en eventuele afwijkingen te corrigeren. Hoewel ze vergelijkbare doelen hebben, zijn er verschillen tussen beide:


  1. Specialiteit:

  • Een podologische zool wordt geadviseerd door een podoloog, een specialist in voetproblemen. Deze zool wordt op maat gemaakt op basis van een uitgebreide analyse van de voet, looppatroon en eventuele problemen.

  • Een orthopedische zool kan worden voorgeschreven door verschillende medische professionals, waaronder orthopedisch chirurgen, fysiotherapeuten of orthopedisch schoentechnici. Orthopedische steunzolen worden gemaakt door een orthopedisch schoenmaker op voorschrift van een orthopedist. Er wordt een statische voetafdruk genomen en de steunzolen worden gemaakt.

  1. Focus en ontwerp:

  • Een podologische zool richt zich specifiek op de individuele voetstructuur, biomechanica en eventuele afwijkingen zoals overpronatie, hypermobiliteit enzovoort. De zool wordt op maat gemaakt om deze specifieke problemen aan te pakken.

  • Een orthopedische zool kan worden ontworpen om druk te verlichten, stabiliteit te bieden.

  1. Voorschrijfprocedure:

  • Podologische zolen worden meestal voorgeschreven na een uitgebreid onderzoek door een podoloog, waarbij verschillende tests worden uitgevoerd om de exacte behoeften van de patiënt te bepalen.

  • Orthopedische zolen kunnen worden voorgeschreven door verschillende medische professionals, afhankelijk van de aard van het probleem. De voorschrijfprocedure kan variëren afhankelijk van het land en het gezondheidszorgsysteem.

Kortom, terwijl beide typen zolen gericht zijn op het verbeteren van de voetfunctie en het looppatroon, wordt een podologische zool specifiek op maat gemaakt door een podoloog voor individuele voetproblemen, terwijl een orthopedische zool vaak na een statische afdruk gemaakt wordt zonder vergaand biomechanisch onderzoek.


Ook de terugbetaling is vaak verschillend afhankelijk van de mutualiteit.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page